Volg ons op

6 straffe voordelen van een viermoment

2023/10/16
Myriam Candries
Een viermoment maakt ruimte voor erkenning, waardering en trots. Maar zo’n moment heeft nog tal van andere voordelen.

6 straffe voordelen van een viermoment

Als team stilstaan bij wat je samen hebt bereikt, is van onschatbare waarde voor de motivatie van je teamleden. Door terug te blikken op verwezenlijkingen, positieve evoluties en overwonnen obstakels, brengen jij en je team in kaart wat er al wél is. En dat geeft een boost aan het vertrouwen van je team. Maar hoe organiseer je zo’n terugblikmoment? Volg even mee.

Viermoment: samen terugblikken

1. Positieve vibe

Even stilstaan en terugplooien maakt ruimte om te beseffen wat er zich allemaal heeft afgespeeld in – bijvoorbeeld - het afgelopen jaar. Door te kijken naar die successen en realisaties, geef je je team een succeservaring: een trots gevoel van prestatie en voldoening. Jullie geven zo erkenning voor elkaars harde werk én stimuleren elkaar om door te gaan met dezelfde toewijding.

2. Motivatie

Stilstaan bij eerdere successen werkt als een bron van motivatie voor de toekomst. Het herinnert je teamleden aan tot wat ze in staat zijn en dat ze hun doelen kunnen bereiken, zelfs als daar soms moeilijkheden bij komen kijken.

"Het was mooi om te zien hoe tijdens de workshop onze collega's niet alleen trots op zichzelf werden, maar ook op de waardevolle eigenschappen van hun collega's. Een fijne boost voor ons team."
Ellen Van Muylder, CEO COMAX

3. Teamcohesie
Natuurlijk versterkt zo’n viermoment ook de banden in je team. In de eerste plaats omdat de teamleden mekaars sterke kanten (her)ontdekken en erkennen. Daarnaast heeft het samen terugblikken een positieve impact op het gevoel van eenheid en samenhorigheid binnen je team. En vergeet niet dat er bij zo’n viermoment ook gewoon een portie plezier en ontspanning komt kijken, om vol goede moed en fijne herinneringen opnieuw de blik op de horizon te richten.

4. Zelfvertrouwen
Soms gaat de werktrein te snel om stil te staan bij de uitzonderlijke inspanning die een bepaalde collega leverde om een deadline te halen, of om je vaste rechterhand te complimenteren met diens nauwkeurige werk. Dat kan nefast zijn voor het zelfvertrouwen van die collega’s: af en toe een woordje van erkenning en appreciatie doet wonderen. Tijdens een viermoment krijg je uitgebreid de kans om die gemiste momenten in te halen. En dat boost het zelfvertrouwen van je teamleden: ze voelen zich gezien.

5. Focus op vooruitgang
Door te kijken naar wat er al is, kunnen jij en je team beter bepalen welke stappen er nog nodig zijn om verdere vooruitgang te boeken. Welke tools zijn er nodig? Wat zou het voor je team gemakkelijker kunnen maken? En hoe kunnen jullie dat bewerkstelligen? Samen stel je realistische doelen op en maak je een plan van aanpak om ze te bereiken.

6. Betere teamdynamiek
Waardering tonen voor mekaars werk en inzet is essentieel voor een gezonde teamdynamiek. Het geeft ruimte aan de zelfontplooiing van elk teamlid en krikt de tevredenheid binnen het team op.

Boek je viermoment

Trotsmakers helpt teams om stil te staan bij successen en trots te cultiveren. In ons viermoment begeleiden we jou en je team om terug te blikken op de voorbije maand, het voorbije kwartaal of het afgelopen jaar. Zo creëren we ruimte voor erkenning, waardering en groei. Ontdek onze verschillende formules.

Wil je meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op. We bekijken graag de mogelijkheden.