Volg ons op

Case leiderschapsontwikkeling

2023/11/29
Trotsmakers
Een leertraject voor meer peoplemanagement bij de teamleiders.

Een leertraject voor meer peoplemanagement bij de teamleiders.

Uitdaging

Het bedrijf was op zoek naar een partner die de intrinsieke motivatie van hun teammanagers opnieuw kon aanwakkeren en meer zelfbewustzijn kon creëren rond hun kwaliteiten en vaardigheden. De  peoplemanagement skills van leiders versterken was nodig om in deze tijden van snelle verandering mensen te motiveren en aan boord te houden.

Context

Sector: retail

Aantal managers: 50

Periode: april 2022 – februari 2023

Aanpak trotsmakers

Vertrotstraject: trotse leiders, trotse teams

Om goed te begrijpen wat de uitdagingen waren van het bedrijf, de medewerkers en de teammanagers, zijn we gestart met een intake-ronde tafel gesprek met 10 managers.

Concrete cases van op de werkvloer werden gedeeld. Wat loopt er goed en waar lopen de managers tegen aan.

Op basis van deze input maakten we het leertraject concreter.  Een driedaags traject waarbij elke leerdag na enkele weken opgevolgd werd met een intervisie moment. Leren van elkaars ervaringen en inzichten op de werkvloer zorgt voorr verdieping en verankering van de ‘lessons learned’.

  • Dag 1:  trotse leiders: Focus op identiteit en richting: Wie ben je als leider?  Wie wil je zijn?
  • Dag 2:  bouwen aan een open cultuur: Focus op de rollen van een trotse leider en de belangrijke bouwstenen van een sterk team: het creëren van een veilige werkomgeving met een open, betrokken communicatie.
  • Dag 3:  cross-sillo teamontwikkeling: Focus op hoe stimuleer je een efficiënte samenwerking over teams heen?  Hoe hou je collega’s betrokken en verhoog je ‘ownership’?

Ook het MT liet zich onderdompelen in het trotse leider-bad.

"Het werkte voor ons heel versterkend dat trotsmakers Myriam, Karin en Christoph de kennis in huis hadden om aan de slag te gaan met en zelfs verder te bouwen op eerdere trajecten die ons team gevolgd had. Daardoor kregen onze medewerkers een samenhangend verhaal en echte meerwaarde, in plaats van een losstaande nieuwe tool of workshop."

Caroline Van de Venne, Learning & Engagement manager Retail Concepts

Resultaat

  • De managers vormden samen een team en durfden zich kwetsbaar opstellen, waaruit een constructieve samenwerking voortkwam.
  • Gemeenschappelijke doelen en pijnpunten werden zichtbaar.
  • Het team was tevreden met de concrete tools waarmee ze aan de slag kunnen binnen hun team.
  • Er groeide bewustzijn rond eigen kwaliteiten en competenties; en die van de anderen.
  • Ze ervaarden hoe trots als een motivator werkt en hoe dit een team kan versterken.
  • Een merkbare impact van de intervisiemomenten: ze leerden van elkaars ervaringen en inzichten.

"Ik heb zelf een lange carrière als trainer-coach achter de rug. Daardoor is het soms moeilijk om mensen te vinden die iets nieuws brengen. Daarin heeft trotsmakers me aangenaam verrast: ze komen met concrete, goeie tools die ik zelf nog niet kende en die mij in staat stelden om in dialoog te gaan met de managers.”