Volg ons op

De unieke en bijzondere kracht van trots

2022/08/24
Karin Sannen
Af en toe kruipen de trotsmakers in hun pen om hun ervaringen neer te schrijven. Lees hier Karins verhaal.

Stiekem trots zijn

Een van mijn vriendinnen, Nele, vertelde me onlangs dat ze een prachtige promotie gekregen had. “Ik was stiekem heel trots”, vertrouwde ze me toe. “Stiekem,” dacht ik, “ze was stiekem trots.” Daarna zei ze: “Ik spreek die trots liever niet uit. Er is al genoeg haantjesgedrag op onze vloer.” Dat ze bovendien heel bescheiden is, speelt natuurlijk ook een rol in haar keuze.

Maar ze vond het eigenlijk wel vervelend dat ze haar trots niet durfde uiten. “Want ik weet hoe blij mijn naaste collega’s zouden zijn als ik mijn trots zou tonen. En ik weet ook hoeveel positieve impact die uiting van trots op mijn omgeving zou hebben.” 

Herken je dat? Jammer, vind je ook niet?

De gunfactor van trots

Ik hoorde ook een tegenovergesteld sentiment. Een CEO met wie ik samenwerkte, gaf schoorvoetend toe dat hij simpelweg niet trots kán zijn. De veeleisende organisatie, de talrijke projecten die hij op de plank heeft liggen en zijn eigen perfectionisme beletten hem om trots te zijn op zichzelf. Hij gunt het zichzelf niet. Nochtans is trots, naast verliefdheid, een van de mooiste gevoelens die we kunnen ervaren. De impact ervan is immens. 

Trots … 

  • is de geheime sleutel tot motivatie;
  • geeft je meer energie, bouwt aan je zelfvertrouwen en laat je doorzetten op moeilijke momenten;
  • en geeft je hele zijn een boost, waardoor je opnieuw – of nog meer – gaat floreren.

Heel veel volwassenen hebben in zowel persoonlijke als professionele context moeite om zich te laten vervullen van trots, om het gevoel ten volle te ervaren en kunnen er daardoor ook niet de vruchten van plukken. Dat willen we bij de trotsmakers aanpakken.

De unieke en bijzondere kracht van trots

Bij de trotsmakers weten we dat er een unieke en bijzondere kracht zit in trots. Trots tilt je op en versterkt je. Trots verandert de relatie met jezelf en de ander, van een houding van afwijzen en verdedigen naar een houding van acceptatie en waardering. Trots is een motor voor holistische verandering: voor jezelf, je omgeving, je collega’s, je team en de cultuur van je bedrijf. 

“Ik ontdekte hoe ik trots beter kon toelaten, waardoor ik meer in mijn kracht begon te staan om mijn volle potentieel optimaler te benutten. Sinds ik mijn trotsgevoel meer uit, merk ik dat dat een rimpeleffect heeft op mijn collega’s en het werkplezier in ons team”, vertelde een deelnemer uit onze workshop ‘De kracht van de trotse leider’. Daarvoor doen we het, om die veranderingen teweeg te brengen – binnen jezelf, binnen teams en binnen organisaties. Elke dag een beetje meer vertrotsen: daar gaan we voor, met volle goesting.

De trotsmakers ontwikkelden een specifieke methodiek om jou, jouw bedrijf en onze maatschappij te vertrotsen. Je leest het goed: vertrotsen is een werkwoord met een specifiek uitgedokterd stappenplan. Krachtig, innovatief, doelgericht en verbindend. Dat is waar de trotsmakers voor staat.

Klaar om te vertrotsen?

Kan jouw trotsgevoel ook een boost gebruiken? Zou trots wel eens de sleutel tot een betere verstandhouding tussen je teamleden kunnen zijn? Of heb je gewoon nog wat vragen over hoe trots nu precies verandering kan teweegbrengen in je persoonlijke of professionele leven?

Neem gewoon contact met ons op. We luisteren graag naar je verhaal en bekijken samen hoe we jou en/of je organisatie kunnen helpen. 

Liever nog wat lezen? Check dan onze andere blogs.