Volg ons op

“Help, medewerkers haken af!” Het belang van trots binnen teams

2023/11/29
Christoph Van Doninck
Trots kan een belangrijke rol spelen om de leegloop in jouw organisatie tegen te gaan. Hoe? Dat lees je in deze blog.

“Help, medewerkers haken af!” Het belang van trots binnen teams

Wereldwijd worden bedrijven geconfronteerd met een toenemend personeelstekort. Volgens het trendonderzoek van ZigZagHR is de vrees groot dat er in 2024 almaar meer personeelsleden zullen afhaken. En dat zou natuurlijk nefaste gevolgen hebben voor de bedrijfsresultaten, de werkdruk en de customer experience. 

De kracht van WIJ: samen sterker

Een sterk WIJ-gevoel binnen je team kan het aantal afhakers stevig verminderen. Trotse teams staan namelijk sterker; zijn veerkrachtiger en kunnen beter om met verandering en druk. De kern van een trots team ligt in collectieve doelen, vertrouwen, open communicatie en onderlinge ondersteuning.

Een duidelijk gemeenschappelijk doel waar elk teamlid de schouders onder zet, zorgt voor meer focus en samenwerking binnen het team. En die doelstellingen kunnen zowel harde KPI’s zijn als zachtere, menselijke verbindende doelen.

Daarnaast is een sterke basis van vertrouwen cruciaal om een effectieve samenwerking mogelijk te maken. Ten slotte kenmerken trotse teams zich met een sterke onderlinge ondersteuning. Teamleden staan voor elkaar klaar en helpen elkaar om successen te boeken. Dat zorgt voor een positieve teamdynamiek en een gevoel van samenhorigheid. Trots heeft dan ook een sterkere invloed op de talentontwikkeling dan de klassieke aanpakken binnen een team en een voelbaardere impact dan waardering of positiviteit.

De onderscheidende kenmerken van een trots team

  • Gezamenlijke doelen leiden tot meer focus en samenwerking
  • Verbindende communicatie zorgt voor een effectievere samenwerking, omdat teamleden hun ideeën en feedback vrij kunnen uiten.
  • Onderlinge ondersteuning leidt tot een positieve dynamiek en een gevoel van samenhorigheid.
  • Vertrouwen: een sfeer van vertrouwen creëert een veilige omgeving waarin teamleden zich ten volle kunnen ontwikkelen.

De voordelen van een trots team

Maar wat levert zo’n trots team dan precies op? Ten eerste is er meer betrokkenheid tussen de teamleden, die een positieve impact heeft op de motivatie van je team. Daarnaast is er meer verbondenheid: gedeelde trots creëert een sterk gevoel van identiteit en loyaliteit. Werknemers voelen zich deel van een groter geheel dankzij de band met het team, maar ook met de organisatie.

Wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Santa Barbara toonde aan dat al in de oertijd trotse stammen de sterkere teams waren met de grootste kans op overleven. De bereidheid van anderen om bij die trotse groep te horen, verhoogde de loyaliteit en de motivatie om zich in te zetten voor gezamenlijke doelen. Op de werkvloer is ‘ergens bijhoren’ ook steeds belangrijker. Je wil bij een tribe horen waarop je kan rekenen en waarbij je een thuisgevoel hebt. Meer lezen over dit wetenschappelijk onderzoek? Dat kan in onze blog over hoe trots je retentie verhoogt.

Positieve groepsdruk

Ten slotte ervaren medewerkers binnen trotse teams positieve groepsdruk: een sfeer waarin het beste in elkaar naar boven wordt gehaald en die kan leiden tot betere prestaties. Elk teamlid is dan ook een belangrijke schakel en draagt bij aan de groep. Daar is trots de grote drijfveer voor. Teamleden voelen zich verantwoordelijk voor hun acties en de doelstellingen van het team en en ervaren daardoor een sterk gevoel van zingeving en voldoening.. Zo’n groepsdynamiek verlaagt het risico op vroegtijdig vertrek. Bovendien brengt trots een gunfactor met zich mee: het anderen gunnen om te groeien en mekaar steunen waar nodig.

Trots als troef tegen afhaken

Door trots in je organisatie te cultiveren, versterk je het WIJ-gevoel binnen je team. Trots verbindt en wanneer teamleden zo’n sterk wij-gevoel ervaren, voelen ze zich meer betrokken bij het team en de doelen die ze willen bereiken. Dat vergroot hun motivatie en inzet, waardoor ze minder snel geneigd zijn om op te geven of af te haken.

Trotsmakers helpt je team te vertrotsen

Trotsmakers biedt trajecten aan voor teams, leiders en organisaties die je helpen om meer trots te (laten) voelen. Samen versterken we de band tussen de teamleden onderling, en zorgen we voor een hechtere, productievere groep. Door samen trots op te bouwen, bouwen we aan een toekomst met sterkere resultaten … en minder afhakers.