Volg ons op

“Trots?! Hoezo? Dat voedt het ego nog meer!”

2022/12/15
Karin Sannen
Trotsmaker in de pen: Karin schrijft over de weerstand die een kennis van haar over trots voelde.

“Trots?! Hoezo? Dat voedt het ego nog meer!”

Op het moment dat ik tegen een goeie kennis over ons trotsmakers-plan vertelde, reageerde die verrast – zelfs een tikkeltje verontwaardigd. “Hoezo ga je trots promoten? Zijn er nog niet genoeg ego’s in de wereld?” Ik begreep haar reactie. Aan trots zit inderdaad een negatievere dimensie: die van hoogmoed, arrogantie of stimulatie van het ego. En nee, dat is zeker niet wat we bij trotsmakers willen stimuleren. Wij willen inzetten op de vele positieve aspecten en effecten van trots, waaronder:

  • toenemend doorzettingsvermogen
  • een grotere motivatie en drive
  • meer toegevoegde waarde vanuit jezelf
  • sterkere verbinding met anderen
  • meer energie

Niet langer stiekem trots

“Daar ben ik stiekem wel trots op” – da’s een herkenbare uitspraak, toch? Maar heb je je al eens afgevraagd waarom we nu precies ‘stiekem’ moeten zijn over onze trots? We zijn bang om een dikke nek op te zetten, om hoogmoedig te klinken. Die bescheidenheid belemmert ons om terecht trots te zijn – zonder daarom te moeten uitpakken met onze prestatie. Trots en hoogmoed zijn twee verschillende begrippen. Het is onze missie bij trotsmakers om die gezonde, authentieke trots opnieuw een plaats te geven op de werkvloer.

Positieve impuls voor brein en hart

Want vanuit onze bescheiden natuur remmen we trots vaak af. En dat is zonde, want trots heeft een positieve impact op ons brein en ons hart. Als je trots bent op jezelf, straalt dat automatisch af op je omgeving. Tenzij je je trotsgevoelens afremt: dan sluit je hart zich meteen en is het effect beperkt.

Trots als manier om te connecteren

Als je trots bent op iemand anders, dan ervaar niet alleen jij die trotsgevoelens, maar die andere persoon ook. Dat resulteert in twee blije mensen die op een dieper niveau connecteren. En dat effect heeft dan weer invloed op anderen in jullie omgeving – beschouw het als een rimpeleffect.

Praktische tip voor meer trots

Daarom geven we je graag een praktische tip voor als je moeilijkheden ondervindt om trots toe te laten. Ga aan de slag met je beperkende gedachten over trots. In hoeverre ondersteunen je gedachten je om je volle potentieel boven te halen, in te zetten en te benutten? Met trots creëer je op dat vlak een enorme toegevoegde waarde. Gun jezelf om te bloeien. Je zal zien dat je veel meer geluk en vreugde zal ervaren.

Trotsmakers helpen je (organisatie) vertrotsen

Wij bij trotsmakers werken in onze TROTS-methodiek met trotsgroeiers en trotsverbinders. Trots heeft namelijk verschillende gelaagdheden, met elk een andere uitwerking. Interesse in een vertrotstraject? Bel/mail ons! We bekijken graag de mogelijkheden op jouw maat.