Waardering laat de trots in je team groeien
Ik begeleidde een groep IT-medewerkers in een van onze trotstrajecten. Tijdens die sessies leren we de groep uiteraard eerst kennen. Ik stelde hen de vraag of ze wel eens feedback aan elkaar gaven. Ze keken mekaar glimlachend aan en zeiden: “Jazeker, elke dag!” Vanuit hun agile werkmethode waren ze het gewoon om elke dag met elkaar te bespreken hoe projecten liepen, waar de pijnpunten zaten en wat er wel goed ging.
Maak bij agile werken ook plaats voor trots
Die gestructureerde manier van feedback geven binnen de agile werkmethode is natuurlijk heel waardevol, maar vaak louter functioneel. Toen ik vroeg of ze stilstonden bij de eigenschappen en talenten van hun collega’s die er net voor zorgden dat een project goed liep, keken ze me verwonderd aan. Het begon te dagen: eigenlijk stonden ze nooit stil bij de sterkte van elke collega apart die ervoor zorgde dat ze projecten succesvol konden afronden.
Natuurlijk was er eerst wat onwennigheid toen ik hen vroeg om bewuster te zijn van wie ze zelf zijn, en van wie hun collega is. En om vanuit dat bewustzijn vaker waardering uit te spreken over hun teamleden, om hun sterke eigenschappen te ontwaren - los van prestaties of afgeronde projecten.
Na de onwennigheid: de bewustwording
Maar na dat inzicht groeiden de positieve vibes binnen het team. Ze zeiden me letterlijk dat, hoewel ze het niet gewoon waren om op zo’n manier met elkaar om te gaan, de aanpak en de oefeningen in het trotstraject een duidelijke impact had op de teamsfeer. Ze leerden om naar elkaar te luisteren, waardering uit te spreken én om te ontvangen.
En dat laatste, dat is heel belangrijk: we moeten zelf die waardering laten binnenkomen zodat het zijn werk kan doen. Ben je zelf iemand die gemakkelijk complimentjes wegwuift? Die erkenning bagatelliseert? “Zo bijzonder was dat niet.” Of: “Iemand anders zou dat even goed gedaan hebben. ”Besef dan dat je eigen mindset je verhindert om trots te zijn; en dat is op zijn beurt weer jammer voor je werkomgeving. Want je eigen trots heeft een rimpeleffect op je team, daar schreef collega-trotsmaker Karin al over.
Trotsmakers laten jou en je team groeien
Laat de volgende keer die positieve feedback dus maar eens goed binnenkomen … en download nu alvast onze tips om te vertrotsen. Beschouw trots daarbij niet als een doel op zich. Trots is namelijk een middel, een katalysator voor de persoonlijke en professionele groei van jezelf, je team en je organisatie. Karin, Myriam en ik helpen je graag om trots te laten floreren. Neem gerust contact met ons op, en dan bekijken we samen de mogelijkheden.